Aktivering

Tibetanska terriern är en vaken, intelligent och alert ras. Våra tibbar är alla otroligt lättlärda och gillar när det händer saker. 

Skogspromenader gör vi varje dag och försöker variera så det det inte bli samma runda varje dag. Fungerar inkallningen så kan man får friheten att vara lös och det är härligt att får sträcka ut och leka. Klättrar på stenar och nedfallna träd. Man kan letar godis och letar upp matte eller husse.

Leksaker och trix

Ibland när regnet öser ner eller för att man bara känner för det så kan man aktiverar sin tibbe med lite lugnare lekar. Det finns massor av aktiveringsleksaker i affären och på nätet. Vi använder några men man kan också enkelt göra egna. Man kan också träna in vanliga kommando som sitt, sitt fint, ligg, stanna, rulla runt  osv. och lära den olika trix. Finns många bra böcker och hundtidningar som har bra idéer.

Genom att aktivera din tibbe ger du den utrymme att utveckla sin förmåga att tänka själv, ta initiativ och lösa problem av olika slag. Din hund får ett bättre självförtroende, vilket är positivt vid många olika situationer. Blyga och försiktiga hundar kan bli mer självsäkra om man bara ger dem tid att lära känna vad aktiviteten går ut på. Den här typen av aktiveringslek för hundar kan dessutom hjälpa hunden att bli stimulerad mentalt och därmed även få en mer harmonisk och lugn känsla. 

Nosework

Vi har bestämt oss för att testa Nosework. Bok är inköpt och vi har börjat med miljöträning. Alla tibbar kommer att får möjligheten att Nosa Ler stort. Ska bli kul att ser hur de löser problemen som dyker upp.

  • Gå i olika typer av trappor (galler, smala, branta).
  • Kliva upp/hoppa upp på saker (bänkar, stolar, stenar). Inget som våra tibbar behöver träna på Ler stort
  • Balansera  på trädstammar, plankor och saker som ev rör sig litegrann.
  • Mörka utymme, inne som ute.
  • Gå på underlag (presenning, metall, blanka, plastiga)